Crowdfunding in 2018 opnieuw gegroeid

In Nederland is Crowdfunding het afgelopen jaar met 48% gegroeid. Dat betekent bijna een vertienvoudiging sinds 2013 toen ik erin stapte als fiscaal adviseur. 

Wat is Crowdfunding?

Crowdfunding is het voor een project of onderneming van een geldvrager bijeenbrengen van een bedrag door een grote groep geldverstrekkers via een doorgaans online platform (crowdfundingplatform). Die geldverstrekkers geven dus relatief kleine bedragen. Ze ontvangen in ruil voor hun geld een bedankje, een product of financieel rendement (rente bijvoorbeeld).

Crowdfunding is voor de geldvragers vooral ook een tool om mensen te betrekken bij wat ze doen. Hun geldschieters zijn voor hun ook de ambassadeurs van vandaag en morgen. Als trouwe klanten, betrokken donateurs of terugkerende bezoekers.

Concentratie

De vijf grootste Nederlandse platformen hebben inmiddels 54% van de markt in handen en de top tien platformen samen ruim 80% van de markt. Crowdfinance, de vorm van crowdfunding waarbij je geld uitleent of belegt, is steeds dominanter. Crowdfunding met doneren – geld geven- is juist afgenomen. Toch betekent dat niet dat maatschappelijke projecten minder belangrijk worden. Zo kwam een platform voor duurzame energieprojecten afgelopen jaar vanuit het niets in de top 5 voor grootste platformen.

Trends op een rij
Crowdfunding is steeds belangrijker als mkb-financiering. Het gemiddelde bedrag per onderneming is ruim EUR 114.000
Maatschappelijke projecten staan wat financieringsbedrag betreft op 2, maar in aantallen projecten op 1
Er is een snelle groei van duurzame energieprojecten
Opkomst Community Financiering
Opkomst vastgoedprojecten
Creatieve projecten of “goede doelen” staan zowel in aantal als in geldbedrag op de derde plaats. 

Crowdfunding en belasting

Of je als geldvrager of geldschieter belasting moet betalen over geld dat je hebt ontvangen of dat je juist geld terugkrijgt van je inleg of terugbetaling, hangt af van de manier van crowdfunden: doneren, sponsoring of voorverkoop, lenen of beleggen. En of je te maken hebt met een ANBI of bijvoorbeeld een hypotheeklening hebt gecrowdfund.

Crowdfundingplatformen en fiscus

Crowdfundingplatformen krijgen geregeld controle of vragen van de fiscus. Voor Fiscaalconsult schreef ik hierover wat uitgebreider.

Meer weten?

Wil je meer weten over Crowdfunding en belasting? Neem contact op!