Rechtbank oneens met Hof. Gedeeltelijke verhuur eigen woning voorlopig geheel onbelast

Het gebeurt niet vaak zo openlijk maar Rechtbank Noord-Holland vond het nodig Hof Amsterdam te corrigeren voor wat betreft het gedeeltelijk verhuren van je woning.

Opvallend, maar het gaat dan ook niet om niets. Je huis geheel of gedeeltelijk verhuren via AIRbnb (en vergelijkbaar) is populair. Zeker in de regio Amsterdam. En al die mensen die hun huis wel eens gedeeltelijk verhuren, kunnen voorlopig nog even opgelucht ademhalen. Gedeeltelijke verhuur blijft voorlopig fiscaal voordelig. Volgens Rechtbank Noord-Holland (ECLI:NL:RBNHO:2019:6711) zijn de opbrengsten niet belastbaar. Niet in box 1 en ook niet in box 3. Daarmee besliste de rechtbank anders dan Hof Amsterdam eerder deed. Het Hof vond nog dat de inkomsten belast waren in box 3.

Woning is hoofdverblijf

Als je woont in je eigen (koop) woning is dat fiscaal gezien ook een ‘eigen woning’. Je kunt dan bijvoorbeeld – al dan niet samen met je eventuele partner- je hypotheekrente aftrekken in box 1.

As je de hele woning verhuurt regelt de wet dat je daarover dan ook belasting in box 1 betaalt.

Het mindere is niet gelijk aan het meerdere

De Belastingdienst wilde die regeling ook toepassen bij verhuur van een gedeelte van de woning. Dat was volgens de rechtbank en het Hof niet de bedoeling geweest van de wetgever.

Maar het mindere behoort wel tot het meerdere

Anders dan Hof Amsterdam vindt de Rechtbank Noord-Holland ook niet dat het gedeelte dat je verhuurt ineens niet meer tot de fiscale eigen woning behoort en naar box 3 verhuist. De Rechtbank maakt hierbij een vergelijking met de regeling voor een werkruimte in huis. Die is zo gemaakt dat de werkruimte fiscaal in het agemeen ook tot de eigen woning behoort, en niet zelfstandig wordt behandeld.

Dat betekent dat de huuropbrengsten bij gedeeltelijke verhuur niet belast kunnen worden in box 1 en ook niet in box 3.

Minder is beter

Je hele woning verhuren is belast. Een gedeelte van je woning verhuren is voorlopig onbelast. Maar het laatste (rechterlijke) woord is hierover vast nog niet gezegd!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *